psykolog-samtale.dk-undersidebillede

Brug dine følelser som kompas


“Hvis jeg nu smiler ekstra bredt og træder helt frem i skoene, kan det være, de andre ikke opdager, jeg faktisk ikke har det godt.”

Af Jonas Bøyesen Jarlskov – Psykolog og Indehaver af Psykolog-Samtale.dk

Jeg hører ofte sådanne udtalelser fra klienter, som kommer til mig med ønsket om at slippe af med deres vanskelige følelser.

Det er en udbredt opfattelse i samfundet, at vi bør være glade, optimistiske og fulde af overskud. Når vi så ind imellem føler os nedtrykte, utilstrækkelige, skamfulde eller bange, er det oplagt at tolke det som tegn på, at der er noget galt med os og vores følelser.

Når vi tager afstand fra nogle af vores følelser, skaber vi også afstand til dele af os selv. Det kan medføre, at vi føler os endnu mere forkerte og utilstrækkelige. Hvis kroppen og psyken samtidig begynder at opføre sig mærkeligt, fordi man længe har forsøgt at undertrykke følelserne, der nu dukker op i tide og utide som kropslige symptomer eller katastrofetanker, kan man for alvor blive bekymret.

De vanskelige og tunge følelser er lige så vigtige og rigtige som de mere behagelige følelser. Fælles for vores følelser er, at de alle indeholder vigtige budskaber om, hvem vi er og hvilken situation vi befinder os i. Det er sjældent følelserne i sig selv, der er problemet. Det er mere vores vurdering af dem som rigtige eller forkerte, der er problematisk.

Ligesom en kunstmaler skaber alle nuancer ud fra de tre grundfarver, har vi som mennesker brug for at forholde os til hele paletten af følelser, for at forstå nuancerne i os selv og andre bedre. Som psykolog arbejder jeg derfor med mine klienter på at undersøge og håndtere følelser, frem for at forsøge at undertrykke eller slippe af med dem.

Vores følelser kan betragtes som et kompas, der leder vores opmærksomhed hen mod det, der aktuelt betyder noget for os, står i vejen for os eller er værdifuldt i vores liv. Følelsen af ubehag kan eksempelvis fungere som påmindelse om, at der er noget vigtigt, vi endnu ikke har formået at sige til eller fra overfor. Imens glæde kan illustrere, at det vi aktuelt gør eller oplever, stemmer overens med vores værdier eller den retning, vi ønsker at bevæge os i.

Når vi lærer at lytte til vores følelser, frem for at tage afstand fra dem, kan de hjælpe os med bedre at forstå, hvordan vi kan handle og forholde os til os selv og vores omgivelser. Dermed kan vi begynde at lade følelsernes kompas guide os mod nye indsigter og retninger i livet, som i højere grad giver mulighed for at udforske og udfolde det hele menneske vi er.

– Udgivet 28. februar 2019

Find oversigten over mine andre blogindlæg her

Skriv til mig her